Колко полезни и ефективни са високомазнинните диети?

Звезди като Кортни Кардашян, Хали Бери и Ванеса Хъджинс признават, че поддържат добрата си фигура чрез тях

18.01.2020 | 11:40 Редактор: Ралица Братанова
Колко полезни и ефективни са високомазнинните диети?

Звезди като Кортни Кардашян, Хали Бери и Ванеса Хъджинс признават, че поддържат добрата си фигура благодарение на високомазнинните диети.

По този начин те отслабват, но никога не чувстват глад или умора. Всъщност, много от най-популярните диети на изминалото десетилетие се базират на този принцип и препоръчват да се откажете от въглехидратите за сметка на мазнините.

"Мазнините са най-енергийното хранително вещество, съдържащо 9 калории на грам в сравнение с 4 калории на грам, съдържащи се във въглехидратите или протеините", обяснява д-р Габриел Фундаро пред InStyle. Според него, тялото ви не може да работи правилно, ако се откажете напълно от мазнините.

Недостигът на мазнини може да предизвика проблеми със здравето, затова много от диетолозите съветват да не се подлагате на диети, които изключват това хранително вещество от менюто ви.

Колко мазнини трябва да приемате?

Възрастните хора, които нямат здравословни проблеми, трябва да се стремят да приемат между 20 и 35% от калориите си от диетични мазнини.

"Суперхрана" ли е мазнината?

Тъй като високомазнинните диети добиха огромна популярност в социалните мрежи, някои от потребителите побързаха да определят мазнините като по-добри от другите хранителни вещества или, че някои видове мазнини са "суперхрани".

Според д-р Фундаро, няма такова нещо. Той добавя, че има хранителни вещества, които са по-полезни от други, но не трябва да разчитате само на техния прием. 

Снимка: Pixabay

Oще по темата четете на Tialoto.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК