Най-предпочитаните туристически дестинации за 2019 г. са...

Най-големият скок в класацията се очаква да дойде от Хургада в Египет

04.12.2019 | 23:05 Редактор: Юлия Христова
Най-предпочитаните туристически дестинации за 2019 г. са...

Хонконг ще запази статута си на най-популярен град за международните посетители по света и през 2019 г. въпреки продължаващите политически вълнения, които доведоха до рязък спад в броя на туристите. Междувременно Ню Йорк отпада от първите 10 места, а Делхи се присъединява към тях за първи път.

Докладът "Топ 100 на градските дестинации" на Euromonitor International показва, че азиатските градове доминират в класацията, участвайки в подреждането с повече от 40 населени места. Очаква се Банкок да заеме второ място, следван от Макао и Сингапур.

Челната петица се допълва от Лондон, въпреки придвижването му с две места надолу на фона на несигурността около Brexit.

В световен мащаб се очаква входящите посещения да отбележат ръст с 4,2% през 2019 г.,достигайки 1,5 милиарда пътувания.

В по-широк план списъкът на Euromonitor показва, че азиатският туризъм се намира в разцвет. Регионът предоставя значително повече места от всеки друг и броят им непрекъснато нараства след публикуването на първото издание на класацията през 2013 г. 

Най-големият скок в класацията през 2019 г. се очаква да дойде от Хургада в Египет, като курортният град най-вероятно ще заеме 63-та позиция, след като се присъедини към топ 100 през миналата година. Благодарение на програма за реформа в туризма и подобряването на сигурността, Египет остава водещата дестинация в Северна Африка, като Кайро също се радва на силен растеж. Други забележителни изкачвания в класацията бележат индийските градове Агра и Бангалор, както и Себу във Филипините.

В Европа традиционните дестинации като Барселона, Милано и Виена заемат по-ниски позиции, докато градове в Хърватия, Словения и Швеция или т. нар "места извън утъпканите пътеки“, се изкачват. Тенденцията е подобни локации тепърва да си пробиват път в топ 100.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК