fallback

70 години дипломатически отношения между България и Китай

Двете страни избират да отбележат годишнината през призмата на изкуството

28.11.2019 | 17:20 Автор: Кристина Крумова

Със съвместна изложба ще бъде отбелязана 70-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между България и Китай. За откриването на експозицията у нас пристигна делегация от петима преподаватели от Централната академия за изящни изкуства в Пекин, информира БНР.

В изложбата "Пътят на коприната: от традицията към съвременността" участват 40 български и 51 китайски художници. Експозицията включва разнообразие от стилове - от класическата живопис и графика до дигиталния печат и смесените техники.

Преподавателят професор Лю Пин Дзин подчерта, че дългогодишното сътрудничество между двете страни е дало ползотворни резултати в различните области и особено в изкуството: 

"Много важен е академичният обмен между Националната художествена академия в София и Китайската централна академия за изящни изкуства - една предпоставка за развитието на приятелството между нашите две държави".

Китайското изкуство има свой облик и неговите корени трябва да се търсят в Древността, коментира професор Митко Динев - преподавател от НХА: 

"Китай може би е страната, която в момента дава най-много средства на изкуството".

Съвместната изложба ще бъде открита тази вечер в Националната художествена галерия от 18 часа.

Снимка: Pixabay

Харесайте страница ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Любопитно
fallback