България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Изложба за 40-годишнината от асамблея "Знаме на мира"

Жени Живкова разказва за нея и си спомня за лятото на 1979 г.

14.11.2019 | 09:40 Редактор: Силвия Грозева

За много деца от сегашното, модерно време терминът "асамблея на мира" ще бъде абсолютно чужд. Други пък, малко по-големи деца, ще се усмихнат, спомняйки си това време - лятото на 1979 година, когато се провежда международната детска асамблея "Знаме на мира". 

"Спомням си, че през 1979 година България взима решение да организира международна детска асамблея, която е по повод на обявената от ООН, няколко години по-рано, международна година на детето. Това, което беше най-впечатляващо беше, че тук дойдоха деца от цял свят, за да участват със своите песни, танци, рисунки върху асфалт. Идеята беше тези деца да бъдат посланици", разказа Жени Живкова за Bulgaria ON AIR. 

"Беше ми много интересно. Ние бяхме настанени в общежитията в Студентски град, които бяха приспособени", спомня си тя събитието.

Фестивалът на детското изкуство, под егидата на ЮНЕСКО и под мотото "Единство, творчество, красота", посреща делегации от 77 държави от целия свят. Тогава се състои и международен детски парламент, който изпраща мирно послание към света. 

"Имаше едно момиченце от Мексико. Тя дълго време ми пишеше, аз също ѝ пишех. Изпращахме си подаръци", сподели Жени Живкова.

В "България сутрин" тя коментира притесненията, които е имала за организирането на концерта тази година, но децата са имали интерес към такава изява. 

По повод 40-годишнината на асамблея "Знаме на мира", в Столичната галерия има изложба със снимки от събитието, както и детски рисунки. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК