Археолози откриха нов човешки прародител, променящ представите за еволюцията

Впечатляващата находка е на международен екип от учени от Германия, Канада, САЩ и България

10.11.2019 | 17:10 Редактор: Ралица Братанова

Археолози откриха скелетни останки от човекоподобна маймуна на 11 милиона и 600 хиляди години от Германия, която е можела да се движи на два крака. 

Впечатляващата находка е на международен екип от учени от Германия, Канада, Съединените щати и България, представлявана от професор Николай Спасов от Националния природонаучен музей при БАН.

Hамерените скелетни останки на човекоподобна маймуна в Германия, наречана от учените Данувиус, показват, че човешкият вървеж на два крака, макар и за придвижване по дърветата, вероятно се е появил, преди 12 млн. год.

Данувиус е бил доста дребен. Достигал е на височина около 1 м. Данни от намерените бедрени кости сочат, че женският индивид е бил около 18 килограма, а мъжкият – около 31 килограма.

Откритието на новия род показва още веднъж важната роля на Европа в еволюцията на човекоподобните маймуни и човека. 

Намерените фосили са на четири индивида - един мъжки, две женски и едно младо същество. Оригиналите на костите се пазят в музея към института в Тюбинген. 

Според авторите на това изследване откритието e важно събитие в палеоантропологията, защото променя редица наши представи за еволюцията. 

Репортаж на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК