Собственикът на Louis Vuitton обмисля закупуването на Tiffany & Co.

Ако стане факт, това ще е най-голямата подобна сделка за LVMH

27.10.2019 | 18:05 Редактор: Василена Василева
Собственикът на Louis Vuitton обмисля закупуването на Tiffany & Co.

LVMH, френската компания собственик на Louis Vuitton, обмисля възможността за придобиване на бижутерийната компания Tiffany & Co. в опит да навлезе по-силно на американския бижутериен пазар. Това съобщават запознати пред Bloomberg.

Групата за луксозни стоки вече води разговори с Tiffany, въпреки че на този етап още няма гаранции за достигане на сделка, посочват източниците.

Акциите на Tiffany поскъпнаха с 22% от началото на годината, оценявайки ги на 12 млрд. долара. Тези на LVMH пък поскъпнаха с 49%, с което пазарната капитализация на компанията достига 215 млрд. долара.

Представители на Tiffany и LVMH засега отказват коментар.

Ако се стигне до придобиването на Tiffany, това ще е най-голямата подобна сделка за LVMH – повече от 7-те милиарда, които групата даде за придобиването на останалата част от Christian Dior през 2017 г. Покупката  има потенциала да стане и най-голямата за европейска компания тази година. Това ще е и първата голяма трансакция за председателя на LVMH Бернар Арно, откакто компанията му купи хотелската верига Belmond миналата година.

Сделката също така още повече ще разнообрази портфолиото на групата, която се радва на силното търсене на луксозни стоки в Китай въпреки търговската война със САЩ и антиправителствените протести в Хонконг, продължаващи шести месец. През последното тримесечие компанията е успяла да изпревари очакванията на анализаторите с ръст на продажбите от 19% в ключовите си сектори за мода и кожени изделия.

Разполагайки в портфолиото си с марки като козметичния гигант Sephora, часовниците Hublot, коняка Hennessy и шампанското Dom Perignon,  LVMH изостря фокуса си върху пазара в САЩ – вторият по големина регион по приходи за компанията след Азия. по-рано този месец групата отвори нов завод на Louis Vuitton в щата Тексас. На церемонията по откриването присъства американският президент Доналд Тръмп и неговата дъщеря Иванка.

По отношение на бижутерийната индустрия обаче компанията отстъпва по лидерство. LVMH е собственик на Bulgari, но швейцарския й конкурент Richemont притежава производители като Cartier и Van Cleef & Arpels. Прибавянето на Tiffany към своите марки ще разшири обхвата на LVMH.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК