Български учени търсят решение за растящата резистентност на бактериите

Наш студентски отбор по синтетична биология участва в най-престижното състезание за млади учени iGEM

25.10.2019 | 20:42 Редактор: Василена Василева
Български учени търсят решение за растящата резистентност на бактериите

Български студентски отбор по синтетична биология ще участва за четвърти път във финалите на най-престижното състезание за млади учени iGEM. 

Тази година отборът на iGEM Bulgaria Sofia Tech Park се спря на един важен проблем - все по-голямата резистентност на бактериите към най-често използваните в практиката антибиотици. Това възниква като следствие от безразборната им употреба в болниците и селското стопанство. Затова се заехме да изследваме вещества, които имат активност срещу бактериите, и така да намерим алтернатива на сегашните препарати. Това разкри Иван Пашов, член на отбора, студент "Медицина" в СУ, в предаването "Бизнес старт" по Bloombergtv.bg.

"Целим да създадем платформа, която да направи изследването, намирането и тестването на такива вещества по-лесно. Можем да ги тестваме срещу реални бактерии, които са причинявали резистентни инфекции. Те са полезни при заболявания като туберкулоза и муковисцидоза", каза още Иван Пашов.

"Тестовете са във финален етап, но имаме нужда от още статистически данни и от изследвания върху реални патогенни бактерии", отбеляза Микаела Станчева, член на отбора, студентка 4 курс, специалност "Молекулярна биология" в СУ.

Снимка: Pixabay

Целия материал и видеото гледайте тук.

Харесайте Facebook страницата ни ТУК