Швейцарски фирми проучват за инвестиции в IT сектора в България

Бизнес делегация е на посещение у нас

28.09.2019 | 09:37 Редактор: Василена Василева
Швейцарски фирми проучват за инвестиции в IT сектора в България

Бизнес делегация на Швейцарския икономически форум е на посещение в България, за да проучи възможностите за инвестиции в страната ни в IT, аутомотив и други високотехнологични сектори. Това стана ясно по време на среща на заместник-министъра на икономиката Лилия Иванова с представителите на Швейцария, информира Investor.bg

Водещите швейцарски бизнесмени, членове на делегацията на Швейцарския икономически форум, са в България, за да се информират от развитие на икономическите отношения с партньори от страната ни и перспективи за евентуални инвестиции у нас. Делегацията включва представители на комуникационни системи за бизнеса, софтуер и ИТ услуги,аутомотив,мебели и обзавеждане, банков сектор и др., съобщават от Министерството на икономиката.

Зам.-министър Иванова и Доминик Ислер, изпълнителен директор на Швейцарския икономически форум, обсъдиха потенциала за развитие на инвестициите и на търговските отношения между двете страни.

"Само за първите пет месеца на 2019 г. стокообменът между България и Швейцария възлиза на 167.573 млн. евро, като има увеличение със 7.1%“, посочи Иванова. От своя страна Ислер изтъкна висококвалифицираните кадри и икономическата и политическа стабилност в страната ни като един от факторите за интереса на швейцарските бизнесмени към България. Двамата подчертаха, че взаимодействието в иновациите и дигиталният сектор е от ключова важност за двустранните взаимоотношения.

Икономическият заместник-министър каза още, че българската страна е заинтересована от привличане на инвестиции във високотехнологични производства и услуги със средна и висока добавена стойност. „Считаме че съществува потенциал за сътрудничество в IT и аутсорсинг, фармацевтичната и хранително-вкусовата промишленост“, допълни тя.

По думите й швейцарският бизнес може да се възползва от предимствата на България като инвестиционна дестинация, сред които макроикономическа и финансова стабилност, благоприятен данъчен режим, наличие на квалифицирана работна сила и най-ниските оперативни разходи в Европа. Тя представи пред делегацията възможностите за инвестиране в София Тех Парк и в индустриалните зони в страната.

През първите шест месеца на 2019 г. швейцарските инвестиции у нас възлизат на близо 70 млн. евро, а страната е сред 10-те най-големи инвеститори по размер на ПЧИ в България от 1996г. насам.

Снимка: Pixabay

Харесайте страница ни във Facebook ТУК