Ренесансова картина за €6 млн. виси над котлона в кухнята

Французойката, притежавала ценната творба, я смятала за стара икона

25.09.2019 | 14:29 Редактор: Тодор Петров
Ренесансова картина за €6 млн. виси над котлона в кухнята

Ранна ренесансова картина от флорентинския художник Чимабуе беше открита в обикновена кухня във Франция. "Присмиването над Христос" от 12 век се оценява на стойност между €4 и €6 млн., смятат експерти.

Според Ерик Туркин, който е експерт по т. нар. "Стари майстори", картината е оригинал. Творбата е открита от жена в Компиен, която я държала в кухнята си, точно над котлона.

Смята се, че картината е част от по-голям диптих от 1280 г., когато Чимабуе, е нарисувал осем сцени от разпятието на Исус Христос. Други две сцени са в Националната галерия в Лондон и в частна колекция в Ню Йорк Девата и Детето с двата Ангела.

Картината, която е в Националната галерия в Лондон, също е била изгубена в продължение на векове и е открита по случайност от британски аристократ, при разчистване на дома на семейството в Съфолк. Картината е дарена на британската нация през 2000 г.

Французойката, която притежавала ценната творба, смятала че е просто стара религиозна икона. Случайно я занесла при местни акционери, за да я оценят, информира "Гардиън", цитиран от dnes.bg.

Откритата творба е от ранния Ренесанс, силно повлиян от византийското изкуство и стил. Тестове с инфрачервена светлина доказват, че няма спор, че картината е направена от същата ръка, както и други творби на Чимабуе, твъри Ерик Туркуин.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК