България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Пианист от Пазарджик спечели един от най-престижните музикални конкурси

Изсвирил пиеса на Панчо Владигеров - очаровал публиката и журито

18.09.2019 | 10:56 Редактор: Ивет Арабова

Българин спечели един от най-престижните международни конкурси за пианисти. Емануил Иванов изправил публиката на крака по време на музикалното състезание в Италия. 

Емануил е от Пазарджик, свири от 6-годишен, а в момента учи в Кралската консерватория в Бирмингам.

"Във всяко издание на конкурса журито е различно. Интересен факт е, че има случаи, когато първата награда не е била присъждана на никого. Никога не съм мислил за конкурса докато свирех. Изсвирих и пиеса на Панчо Владигеров, което беше експеримент. Това е непозната творба за такъв конкурс, но тя бе приета изключително топло и от публиката, и от журито", разказа младият пианист в "България сутрин".

Емануил Иванов поясни, че сам е избрал произведенията, които да свири. Според него не трябва да има разлика в поведението на пианиста на концерт и на конкурс.

"Случва ми се да объркам понякога, разбира се. Ние разчитаме на паметта си, но вълнението оказва понякога и леко негативно влияние, когато леко го предозираме", сподели пианистът пред Bulgaria ON AIR.

Емануил каза още, че от ранна детска вързаст родителите му са го водили по концерти и са захранили любовта му към музиката.

"На 12 октомври в аулата на Софийския университет ще имам солов рецитал", съобщи Емануил Иванов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК