Кой е водещият производител на бира в ЕС?

САЩ - основната дестинация на износ на бира извън ЕС

02.08.2019 | 17:04 Редактор: Юлия Христова
Кой е водещият производител на бира в ЕС?

Миналата година в Европейския съюз са били произведени 39 млрд. литра бира със съдържание на алкохол. Произведената бира в съюза се е равнявала на около 76 литра на човек, съобщава европейската статистическа служба Евростат. 

Две трети от алкохолната бира в ЕС е дошла от шест страни членки. Германия е била водещият производител през 2018 г. с 8,3 млрд. литра, или 21% от общото производство в ЕС. С други думи около една на всеки пет алкохолни бири, произведени в ЕС, са идвали от Германия.

Холандия е изнесла 1,9 млрд. литра алкохолна бира през 2018 г. Това превръща страната в най-големия износител на напитката сред страните членки на ЕС. 

В първия петък на месец август отбелязваме Международния ден на бирата. 

За част от любителите бирата е просто светла или тъмна. За ценителите обаче Любомир предлага над 200 вида бира. Преди години заедно със съпругата си отварят първия крафт бар в София, а идеята идва от Белгия. 

За да запали интереса у недостатъчно заинтересованите, Любомир ни разказва за начините на фермантация.

Важно е да развенчаем и няколко мита - за т.нар. бирено коремче виновник е по-скоро застоялият начин на живот. А тъмната бира не е задължително да съдържа повече алкохол от светлата. 

Репортаж на Милена Енчева.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК