"Родното море не е демоде" - къде избират да почиват българите?

От Министерството на туризма признават, че сезонът у нас тази година е по-слаб

31.07.2019 | 16:48 Редактор: Ралица Братанова

На море у нас, или в Гърция? Хиляди българи се изправят пред тази дилема в последните години, след като южната ни съседка стана изключително популярна дестинация за летен туризъм.

От Министерството на туризма признават, че сезонът у нас тази година е по-слаб, а родни звезди подеха кампания за популяризация на родното Черноморие с призива "Родното море не е демоде".

Има ли резултат от него? И къде в крайна сметка ще почива българинът това лято? С този въпрос екипът на Dnes.bg се обърна към своите читатели, а в анкетата ни участие взеха 8210 души.

Резултатите показват почти равенство между хората, избрали да почиват по родното и по гръцкото море. 21% от анкетираните посочват, че ще заложат или вече са заложили на Българското Черноморие. Само процент по-малко – 20% са тези, които декларират, че предпочитат Гърция за лятната си ваканция.

Други 4% пък ще отидат няколко пъти на море през това лято, като вероятно може да комбинират и двата варианта.

Въпреки спадът на турската лира и добрите оферти, едва 6% от анкетираните посочват, че ще заложат на турските курорти за лятната почивка. Още толкова хора предпочитат да прекарат отпуската си в екскурзия в чужбина.

На планинска почивка ще заложат 5% от анкетираните, а също толкова ще се отдадат на домашни задължения на село и на релакс сред природата.

4% от хората няма да почиват активно, а ще заложат по-скоро на дълги уикенди. 27% пък признават, че нямат пари за ваканция и затова надали ще стигнат до морето или планинските ни курорти.

Едва 2% са хората, които, въпреки че лятото е в разгара си, все още не са решили къде ще отмарят тази година.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК