Геройство: Българин преплава с каяк 2500 км по Дунав за 37 дни

Пътешествието на Тихомир Радев - изпитание без храна и пари

30.07.2019 | 13:32 Редактор: Юлия Христова

Българин успешно завърши своето пътешествие по река Дунав, което започна от германския град Инглощад и продължи 37 дни. През това време той е преплавал 2500 километра по течението на реката до делтата ѝ при Черно море. 

С пътешествието си Тихомир Радев повтаря сюжета на книгата на Жул Верн "Дунавският лодкар", която разказва за приключенията на българин, стигнал с лодка от извора на Дунав до Черно море. Още в самото начало пътешествието му е замислено като екстремно, защото мъжът тръгва без храна и пари. В своя каяк има само вода, тъй като няма възможност да пречиства речната.

А за да издържи на сериозното темпо на дългата 2500 километра експедиция, Тихомир започва приготовление година по-рано. По пътя често му помагали и местните хора. Дом за Тихомир 37 дни е неговата палатка. 

"Имаше и тежки моменти - чисто метеорологични. Бях подготвен за тях – няма как да разчитам на хубаво време през цялото плаване, предвид разстоянията, които минавам", сподели Радев. 

Приключението си той е записал с камера и скоро проектът "Приключение по Дунава" ще стане филм. Така той иска да провокира всички да преследват мечтите си независимо колко необичайни са. 

Вижте още в репортажа на кореспондента ни от Шумен.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК