fallback

Електрическата програма на Toyota набира скорост

Компанията пуска шест електроавтомобила на световния пазар

08.06.2019 | 12:18 Автор: Ралица Братанова

Електрическата програма на Toyota предстои много скоро да набере скорост, тъй като японският гигант планира да лансира поне 10 електромобила от 2020 година нататък, като 6 от тях ще са за световния пазар и ще са изградени върху новата платформа e-TNGA.

Toyota ревизира плановете си за налагане на електрифицирани автомобили и сега целта е през 2025, а не през 2030 година, половината от продажбите на компанията в световен мащаб да са точно на такива коли. Планът включва продажбите на електромобили и такива с водородно задвижване да достигнат 1 милион, а хибридите да 4,5 милиона на глобалния пазар, пише Automedia.

На практика тази програма стартира догодина с лансирането на електрическата версия на Toyota C-HR, като този модел ще се предлага на ток и в Китай, където се казва Izoa. Заедно с него на пазара ще излезе и двуместен електрически градски автомобил. Следващият етап ще е представянето още ултракомпактни електромобили и скутери, потвърдиха от компанията.

Toyota вече потвърди за съвместната си работа със Subaru и Suzuki за развитието на платформата e-TNGA и моделите, които ще са базирани на нея.

Шестте електрически глобални модела на Toyota включват компактен SUV, който ще бъде разработен съвместно със Suzuki и SUV от средния клас, който пък ще е общ проект със Subaru. Другите четири модела ще са кросоувър, голям SUV, седан и MPV модел, като някои от тях също може да бъдат разработени с партньори, потвърдиха от Toyota.

Снимка: Pixabay Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Любопитно
fallback