Българин на върха при дизайна в автомобилната индустрия

Алекс Алексиев е създал най-бързия модел на McLaren

25.04.2019 | 15:33 Редактор: Ралица Братанова
Българин на върха при дизайна в автомобилната индустрия

Да пробиеш в световната автомобилна индустрия, идвайки от България, си е направо подвиг. В големите компании обаче има доста наши сънародници, при това на ключови позиции. Случайно открихме още един от тях - Алекс Алексиев, който е старши дизайнер в McLaren и има основна заслуга за появата на бял свят на най-бързия модел на британската марка - Speedtail.

Всъщност, Алекс има и американски паспорт, като е завършил учението си именно в Щатите, откъдето поема към Великобритания. Роден е преди 32 години в София и до 9-годишна възраст живее в столичния кварта "Обеля". Семейството му обаче се мести в САЩ, където има роднини и това да възможност на Алекс да започне да учи това, което обича най-много.

Докато учи си създава контакти в автомобилните среди, като се запознава с главния дизайнер на McLaren по това време - Франк Стевенсон, който преди това е работил за Ferrari и Mini.

"Видяхме се на едно събитие и той ме попита имам ли готови проекти. В джоба си имах флашка с неща, които съм рисувал, тъй като винаги трябва да си подготвен за нещо подобно. Дадох му я и само след няколко месеца той ми се обади и ме попита% "Искаш ли да дойдеш в Англия и да работиш за McLaren?"

Алекс не се колебае нито за миг, още повече, че както сам признава - колата, която го е запалила по автомобилите, е легендарният McLaren F1. Качва се на самолета и се озовава в Уокинг, където е централата на производителя на суперколи. Следва 6-месечен изпитателен срок, след който е назначен на постоянен договор в компанията.

Четете повече на Аutomedia.bg.

Снимка: Facebook

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК