Тръмп постигна временен компромис с Конгреса

Американската администрация възобновява работа до 15-и февруари

26.01.2019 | 14:40 Редактор: Ралица Братанова
Тръмп постигна временен компромис с Конгреса

Американската администрация възобновява работа, след като президентът Доналд Тръмп постигна временен компромис с Конгреса. 

Това сложи край на най-дългата парализа на работата на федералното правителство в историята на Съединените щати.

След 35 дни конфронтация Доналд Тръмп отстъпи. Президентът се съгласи да подпише бюджет, който да финансира работата на правителството през следващите 3 седмици. И в който не са включени исканите от него над 5 и половина милиарда долара за строителството на стена по границата с Мексико. 

Въпреки това той не се отказва от предизборното си обещание. 

"Ако не се договорим с Конгреса, правителството или ще спре отново работа на 15-и февруари, или ще използвам правомощията си да обявя извънредно положение", заяви Тръмп.

Отстъпката е своеобразна загуба за Доналд Тръмп в сблъсъка му с председателя на Камарата на представителите – демократа Нанси Пелоси. Според анализаторите причината президентът да подпише е проста: социологическите проучвания сочат, че обществото обвинява именно него за парализата на администрацията. 

Въпреки това конфликтът все още не е приключил. Демократите се съгласиха да включат милиард и половина долара в бюджета за затягане на сигурността по границата с Мексико. Те обаче са категорично против исканата от Тръмп стена.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.