Тръмп разпусна комисията, разследваща измамите на президентските избори през 2016 г.

Редица щати се обявиха срещу комисията, още при създаването ѝ, твърдейки че целите ѝ са съвсем други

04.01.2018 | 15:45 Редактор: Велислав Филипов
Тръмп разпусна комисията, разследваща измамите на президентските избори през 2016 г.

Американският президент Доналд Тръмп закри комисията, която проверяваше съществуващи, според него, измами на президентските избори през 2016 г. Редица щати се обявиха срещу комисията, още при създаването ѝ, твърдейки че целите ѝ са съвсем други.

Според щатите, които отказаха да дават сведения на комисията, номерът на социалната осигуровка, партийната принадлежност или статистиката на гласуванията може да бъдат използвани за лишаването на някои хора от правото им на глас. 

Сега, определяйки решението им като "непокорство", в края на краищата Тръмп закри комисията. Това е удар за неговия вицепрезидент Майк Пенс, който ръководеше разследващото звено. Въпреки това редица републикански щати предлагат инициативи като въвеждане на нови регулации и намаляване на броя на избирателните секции в бедните и населени предимно с чернокожи квартали. 

Доналд Тръмп спечели изборите през 2016 г. с мнозинство от гласовете на президентските електори. Данните на избирателната комисия показаха обаче, че за съперника му – Хилари Клинтън, са гласували 3 млн. повече американци. След като встъпи в длъжност, американският президент заяви, че във вота са отчетени 3 милиона незаконни гласа. Обвинение, в полза на което досега не са получени никакви доказателства.