Брюксел: Преговорите за Brexit могат да минат към следващата фаза

ЕК постигна пробив по трите основни точки - правата на граждани, ирландската граница и финансовото споразумение

08.12.2017 | 10:52 Редактор: Василена Василева
Брюксел: Преговорите за Brexit могат да минат към следващата фаза

Бял дим за Brexit. Eвропейският съюз и Великобритания постигнаха ключов компромис, след който преговорите за излизането на Острова от Европа могат да преминат към следващата фаза. Новината беше съобщена първо в социалните мрежи, след като началникът на кабинета на Юнкер публикува снимка с "бял дим" - символът за избирането на нов папа.

Пробивът в преговорите за Brexit стана след ранна сутрешна среща между председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и британският премиер Тереза Мей. 

Двете страни са постигнали договорка по основните въпроси за излизането на Великобритания от Европейския съюз – каквото беше желанието на близо 52% от британските граждани на проведения референдум през миналата година. 

Ключовото решение, което бе взето е, че няма да има твърда граница между Ирландия и Северна Ирландия. Сериозен напредък е постигнат и по други приоритетни въпроси, като правата на британските и европейските граждани, които ще останат непроменени. 

И така дойде дълго чаканата новина. Общността е готова да започне преговори за преходния период. 

От своя страна Тереза Мей заяви, че Обединеното кралство и Европейският съюз са постигнали сделка за Brexit, която ще гарантира правата на повече от 3 млн. европейски граждани, живеещи във Великобритания. Следващата седмица на срещата на върха на европейските лидери ще бъде разгледана препоръката на Комисията и ще бъде взето решение дали споразумението да бъде одобрено официално.

Снимка: Pixabay