Тръмп: Смъртна присъда за джихадиста от Ню Йорк!

Терористът, който уби 8 души, се радвал на постигнатото и искал да закачи знамето на ИДИЛ в болничната си стая

02.11.2017 | 12:35 Редактор: Иван Берберов
Тръмп: Смъртна присъда за джихадиста от Ню Йорк!

Терористът, който отне живота на осем души в Манхатън заяви, че неговата цел е била да убие възможно най-много хора. Той вече се изправи пред съда, а над него тегне опасността от смъртна присъда.

Разследващите по случая заявиха, че обвиняемият Сайфуло Саипов се е отказал от правото си да запази мълчание и свободно е споделил плановете си с тях. 29-годишният имигрант от Узбекистан разкри пред властите, че е доволен от развитието на терористичната атака. 

Саипов заяви, че е планирал нападението поне една година и призна, че миналият месец се е упражнявал с нает пикап. По негови думи, навечерието на Хелоуин не е избрано случайно – той е искал улиците да са пълни с хора. 

Узбекистанецът първоначално е планирал за извърши атентата на моста "Бруклин" и да окачи знамена на терористичната групировка "Ислямска държава" върху автомобила, но впоследствие променил стратегията си. 

В неговия телефон са намерени над 90 снимки и видеа от пропагандните материали на екстремистката групировка. Обвиненията, повдигнати срещу него са федерални. Това означава, че правителството може да изиска смъртна присъда, въпреки че наказанието е забранено в щата от 2008 г. насам. 

В социалните мрежи, реакцията на американския президент Доналд Тръмп не закъсня. Той категорично се обяви в подкрепа на смъртната присъда. 

"Терористът беше щастлив. Попита дали може да окачи знамето на "Ислямска държава" в болничната си стая. Той уби осем души. Заслужава смъртната присъда", категоричен бе Тръмп.

Според местни медии, които се позовават на източник от разузнаването, Сайфуло Саипов се е оказвал в полезрението на ФБР и преди. През 2015 г., той е споменат във връзка с анти-терористично разследване. Няма информация той да е бил разпитван от властите тогава. 

Междувременно, втори узбекистанец е задържан от ФБР - 32-годишният Мук-хамад-зоар Кадиров ще подлежи на разпит. Все още не е ясна причината за интереса на властите към него. Късно вечерта, в Ню Йорк, емблематичният небостъргач "Empire State Building" потъна в мрак, в памет на загиналите.