Евролидерите не стигнаха до консенсус кой ще наследи Юнкер

Разговорите на заседанието в Брюксел продължиха повече от 4 часа

21.06.2019 | 13:25 Редактор: Зорница Костадинова
Евролидерите не стигнаха до консенсус кой ще наследи Юнкер

Лидерите на държавите от Европейския съюз заседаваха до късно снощи в Брюксел, но не постигнаха съгласие за това кой ще наследи Жан-Клод Юнкер като председател на Европейската комисия. Разговорите продължиха повече от 4 часа.

"Забелязах с леко удоволствие, забава, удовлетворение и дори щастие, че изглежда не е толкова лесно да ме заместите", сподели Юнкер. 

Лидерите обсъждаха и кой ще оглави другите ключови постове в Европейския парламент, Европейския съвет, Европейската централна банка и външната служба на Евросъюза. В срещата участва и българският премиер Бойко Борисов.

Консултациите продължават вече три седмици. Суперсилите Франция и Германия не могат да постигнат компромис.

"Засега няма мнозинство за никоя кандидатура. Европейският съвет се споразумя, че постовете трябва да се разглеждат в пакет и да отразяват многообразието на Европейския съюз. Ще се съберем отново на 30 юни", посочи председателят на Европейския съвет  Доналд Туск. 

В сянката на разпределението на топ позициите остават другите важни теми, свързани със стратегията за бъдещето на Европейския съюз, бюджета и климатичните промени. 

Вижте повече във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК