Националистическите партии в Европа съставят нов блок след изборите

Анализатори твърдят, че крайнодесните вече вярват в собствените си сили да се включат в управлението на ЕС

08.04.2019 | 22:00 Редактор: Иван Берберов
Националистическите партии в Европа съставят нов блок след изборите

Нова стратегия на националистическите партии в Европа. След европейските избори следващия месец - съставят нов политически блок. 

Инициативата беше обявена от италианския вицепремиер и лидер на партия "Лига" Матео Салвини. Към него се присъединиха политическите организацията "Истински финландци", Датската народна партия и "Алтернатива за Германия", чийто председател Йорг Мютен заяви - в блока първоначално ще бъдат включени 10 политически формации.

Според анализатори решението за обединение на партиите е знак, че увереността на крайнодесните в собствените им сили и възможности расте. Те вече имат самочувствието, че за първи път от основаването на Европейския съюз във вида му отпреди близо 60 години, националистите ще могат да получат достатъчно места, за да се включат в управлението.

Салвини разкритикува евентуалното членство на Турция в Европейския съюз. Скептиците смятат, че общият националистически блок може и да има като обща цел борбата с миграцията, но трудно членовете му биха преодолели различията си по отношения на икономическата и социална политика.

Харесайте ни във Facebook ТУК