39 кандидати се борят за президентския пост в Украйна

Само трима от тях обаче имат реални шансове да го заемат

31.03.2019 | 14:10 Редактор: Ралица Братанова
39 кандидати се борят за президентския пост в Украйна

Президентски избори в Украйна с неизвестен резултат. Фаворит на социолозите е абсолютният дебютант в политиката – комедийният актьор Володимир Зеленски. 

Рекорден брой кандидати – общо 39 – се борят за ключовия пост. Само трима от тях обаче имат реални шансове да го заемат. Нито един от фаворитите не оспорва проевропейската ориентация на Украйна.

Досегашният президент и милионер – 53-годишният Петро Порошенко, който залага на лозунга "армия, език, вяра“. Дори и сред консервативната му база обаче разочарованието от ширещата се корупция е осезаемо. 

Ветеран в украинската политика, това е трети опит за спечелване на президентския пост за Юлия Тимошенко. 58-годишният бивш премиер заложи на обещания като намаляване наполовина на цената на синьото гориво. И бързо беше определена като популист.

На този фон неочакваната кандидатура на един комедиен актьор може и да донесе изненадата във вота. Володимир Зеленски води кампания през социалните мрежи и театралната си трупа и се харесва на младите избиратели. 

Украйна е определяна като полупрезидентска република и държавният глава има големи правомощия в областите сигурност, отбрана и външна политика. 

От право на вот обаче бяха лишени над 2 и половина милиона украинци, живеещи зад граница. Причината – безпрецедентното решение на Киев да затвори всичките си избирателни секции в Русия.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК