След успехите на Space X: Задава ли се нова космическа надпревара?

Вероятно е руският монопол за полети в околоземната орбита да бъде разбит

04.03.2019 | 21:45 Редактор: Ралица Братанова
След успехите на Space X: Задава ли се нова космическа надпревара?

Ще бъде ли разбит руският монопол за полети в околоземната орбита? Въпросът излезе на дневен ред след успехите на Илън Мъск и Space Х.

Ако частният проект "Драгън" за пренос на хора в космоса успеее, компаниите - потребители на космически услуги, вече ще имат възможност за избор. Задава ли се нова космическа надпревара като тази от времето на Студената война?

1972 година - Студената война е в разгара си, а битката за надмощие надхвърля пределите на планетата Земя. Американските президенти Роналд Рейгън и Ричърд Никсън създават и развиват програми за изработване на космически кораби за многократна употреба.

Четири години по-късно е създадена тестовата совалка Ентърпрайз. Малко след това американците успяват да създадат общо 5 работещи космически кораба за многократна употреба. 

Междувременно Съветският съюз успява да се сдобие с плановете на американските кораби и разработвя своята совалка Боран, която може да носи повече товар от американския прототип. 

През 1986 година авария в един от двигателите взривява совалката Чалънджър. 17 години по-късно откъснало се парче от топлинния щит предизвиква катастрофа и на Колумбия. Общо 14 астронавти загиват в двата инцидента. 

Заради разпада на СССР руската совалка Боран никога не прави повече от тестови полети. Руснаците продължават да използват ракетата Союз...и до днес. Заради руския монопол цената на полет за един космонавт скача 8 пъти. 

Сега това е на път да се промени, след като частната Space Х на Илън Мъск успя напълно автоматично да изпрати капсула до Международната космическа станция, която превози и манекена Рипли. Целта на мисията е да се тества поддържането на жизнените показатели и други системи, необходими за превозване на астронавти, а поръчката е на НАСА.

Очевидно и американската администрацията е довлолна от успеха на Мъск.

"Със скачването на "Дракон" на Space X с МКС започва нова епоха в космическите полети. Поздравявам всички с този исторически успех, който ни доближава до целта американски астронавти да летят с американски ракети", коментира директорът на НАСА.

Ако проектът "Дракон" продължи да се развива, това ще разбие руския монопол в космоса. А Space Х ще предложи със 70 на сто по-ниски цени за полет от руските. 

Харесайте ни във Facebook ТУК.