Еколозите няма да присъстват на срещата за парк "Пирин"

Според природозащитниците насрочената за днес среща в екоминистерството е несъстоятелна

11.12.2017 | 08:38 Редактор: Ивайло Николов
Еколозите няма да присъстват на срещата за парк

Днес в Министерството на околната среда и водите ще се състои среща, на която ще бъде обсъждано бъдещето на Национален парк "Пирин". На дискусията са поканени министри, депутати, кметът на Банско и представители на неправителствени организации, които имат отношение към проблемния втори кабинков лифт в зимния ни курорт.

Еколозите обаче няма да присъстват на тази среща, защото е несъстоятелна. 

"Не може от днес за утре да се организира такава среща", това обясни екологът Андрей Ковачев в студиото на "България сутрин".

Според него, ако природозащитниците отидат в екоминистерството, техният глас ще бъде използван като оправдание, че е имало формално обществено обсъждане.

Според Славейко Стайков от Коалиция "За да останат хора в България", за да има втори кабинков лифт, действащият план за управление трябва да се промени, както и концесионният договор. 

"Едното без другото не може. След което има още законови стъпки, внасяне на инвестиционно предложение. Проектът трябва да бъде подложен на съответните оценки - екологична, за съвместимост и т.н.", подчерта Стайков пред Bulgaria ON AIR.

Гостите на телевизията не се съгласиха и относно концесионната такса, която ще трябва да бъде платена.

Според Славейко Стайков тя ще бъде формирана от формула и все още не се знае каква ще бъде тя.

Екологът Андрей Ковачев обаче смята, че таксата ще бъде около 30 стотинки на квадратен метър. 

Вижте видеото с целия разговор!


1
2 rate up comment rate down comment 0
Генчо
преди 6 години
Супер жалки са еколозите ни, явно с тях диалог не може да се води и целят само смут и проблеми ооколо Пирин Сигнализирай за неуместен коментар