Британка, присъединила се към ИДИЛ, иска да се върне у дома

Причината е, че младата жена е бременна и иска да роди на сигурно място

15.02.2019 | 16:10 Редактор: Ралица Братанова
Британка, присъединила се към ИДИЛ, иска да се върне у дома

Британка, избягала от родината си и присъединила се към Ислямска държава в Сирия, иска да се върне у дома. Младата жена е бременна и иска да роди детето си на сигурно място. 

Преди четири години 19-годишната Шамима Бегум се омъжва за холандски боец на Ислямска държава. Тя ражда две деца, но за нещастие те загиват от недохранване и болести.

Сега тя отново е бременна и иска да даде живот на третото си дете на спокойно място на родна земя във Великобритания. Настанена е в бежански лагер след като е избягала от нападение срещу групировката преди две седмици.

Шамима разказва, че не съжалява за избора си да отиде в Сирия и допълва, че дори е водила нормален живот. Съпругът ѝ обаче се предал на сирийските войници и тя се смята вече за вдовица.

Момичето споделя, че когато за първи път вижда обезглавен човек, не се трогва изобщо. И е категорична, че Ислямска държава не заслужава победа заради корупцията и бруталността на групировката.

През 2015 година Шамима заедно с други две момичета заминават за Сирия през Турция. Едното от тях е убито при въздушен удар през 2016 година, а съдбата на другото остава неизвестна.

Ако бъде допусната до Великобритания, Шамима ще бъде разследвана. А нейното най-голямо желание е да осигури спокоен дом на бъдещото си дете. Смята се, че все още има стотици чужденци в Сирия, които са част от редиците на Ислямска държава, а с тях са техните съпруги и деца.

Вижте подробностите в репортажа.
Харесайте страницата ни във Facebook
 ТУК