Испания: Историческият процес срещу каталунските сепаратисти започна

Продължава да расте напрежението между привърженици и противници на отцепването

12.02.2019 | 22:15 Редактор: Ивайло Николов
Испания: Историческият процес срещу каталунските сепаратисти започна

Безпрецедентен процес за съвременната история на Испания. Днес Върховеният съд в Мадрид започна първото заседание от делото срещу 12-те лидери на каталунските сепаратисти, обвинени в организирането на референдума за независимост на Каталуния през октомври 2017 година.

Процесът се провежда на фона нарастващото напрежение между тези, които подкрепят подсъдимите и правото на отцепване, и онези, които призовават Испания да остане обединена.

Сепаратистите се изправиха пред съда по обвинения в бунт, размирици и злоупотреба с обществени средства във връзка с референдума за отделяне на Каталуния от Испания. Процесът беше остро критикуван и определен като тест за испанската демокрация и съдебна система. 

Повечето от задържаните са в ареста от година. Прокуратурата иска 25-годишна присъда за бившия каталунски вицепремиер Ориол Жункерас.

Останалите, включително бивши министри и двама водещи активисти, може да получат присъди от 16 до 17 години. Очаква се процесът да продължи близо 3 месеца. 

Днес на улицата пред съда привърженици на референдума издигнаха плакати с надписи "Свобода за политическите затворници". До тях се събра малка група с надписи "Каталуния е Испания".

Жителите на автономната област гласуваха с голямо мнозинство за отделяне от Испания на референдума, който беше бойкотиран от поддръжниците на оставането в страната. Гласуването предизвика конституционна криза в Испания.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК