Пореден важен ден от сагата Brexit: Мей представя своя "план Б"

От днес европейските граждани, които живеят на Острова и искат да останат там, могат да кандидатстват за статут на уседналост

21.01.2019 | 14:53 Редактор: Велислав Филипов
Пореден важен ден от сагата Brexit: Мей представя своя

Пореден важен ден от сагата Brexit. Днес британският премиер Тереза Мей трябва да представи пред парламента своя "план Б" за варианта, в който Великобритания излиза от Европейския съюз без сделка. Част от депутатите обаче ще направят всичко възможно да избегнат този сценарий.

Според партийни източници Тереза Мей ще се опита да си върне подкрепата на своите консерватори, премахвайки от сделката за Brexit предпазния механизъм за ирландската граница. Ако успее, премиерът се надява Брюксел да смекчи позицията си и да се съгласи клаузата да отпадне от споразумението. Несигурността обаче тревожи жителите на Острова.

Много депутати настояват вариантът "Brexit без сделка“ да бъде изключен от сметките. Затова днес в парламента ще бъдат внесени две поправки. Те биха позволили замразяване на излизането на Великобритания от Съюза и удължаване на преговорите с Брюксел. Нещо, с което приближените на Тереза Мей не са съгласни.

От днес европейските граждани, които живеят на Острова и искат да останат там, могат да кандидатстват за статут на уседналост. Това става чрез сайта на британското правителство и след заплащането на 65 паунда такса. Условието за получаване на статут е най-малко 5 години законно пребиваване в страната.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.