Решаващ вот за Brexit - ще има ли развод с ЕС?

Ако предложението на Тереза Мей се провали, тя ще има 3 дни, за да представи "План Б"

15.01.2019 | 13:35 Редактор: Иван Берберов
Решаващ вот за Brexit - ще има ли развод с ЕС?

Решаващ вот за Brexit в британския парламент. Депутатите ще решат - подкрепят ли правителството или не в споразумението за развода на Лондон с Европейския съюз, договорено с Брюксел. 

Огромен въпрос тегне над Кралството и Брюксел, а британските медии се опасяват, че страната се е отправила към политически хаос. Прогнозите категорично сочат, че Тереза Мей ще понесе тежка загуба в парламента. 

Това би могло да доведе до редица депутатски оставки, излизане от Европейския съюз без сделка и дори вот на недоверие срещу министър-председателя, който вече беше обещан от опозиционната Лейбъристка партия. 

Прогнозите само бяха потвърдени от вчерашния символичен вот в Камарата на Лордовете. Срещу споразумението бяха събрани 321 вота, а против гласуваха 152. Това е разлика от цели 169 гласа. Вотът, обаче, е символичен и няма ефект върху крайното решение.

Гласуването, което ще реши всичко ще се проведе тази вечер в Камарата на Общините. Според проучване на британската медия "Sky news", след интервюта с депутатите, споразумението с Брюксел ще подкрепят 198 от тях. 

Цели 423-ма, обаче, ще се противопоставят на предложението на Тереза Мей. Това е разлика от 225 гласа - и би била най-голямата загуба за британски министър-председател от 1924 г. насам. 

Ако споразумението на Тереза Мей бъде отхвърлено, министър-председателят ще има точно три дни, за да представи така наречения "План Б" на споразумението, който ще трябва да бъде изцяло одобрен и от Камарата на Общините и от европейските лидери. 

Вотът в британския парламент ще започне в 21 часа българско време.