Президентските обръщения в новогодишната нощ - уместни или...

За разлика от предходните, Румен Радев посрещна новото начало с критичен тон

03.01.2019 | 21:52 Редактор: Иван Берберов
Президентските обръщения в новогодишната нощ - уместни или...

Критичният тон в новогодишното обръщение на президента Румен Радев предизвика спор дали това е уместно в последните секунди на годината.

Първият, който прави новогодишно обръщение към своя народ, е британският крал Джордж V през 1932 година. А у нас през 1959 г. не държавник, а ректорът на Машинно-електротехническия институт проф. Саздо Иванов поставя началото на традицията нацията да бъде поздравявана за новата година. 

Тонът на обръщенията винаги е позитивен до 1989 година. Приветствията на първия избран български президент Желю Желев ще се запомнят с тъжни констатации за прехода. Постепенно в обръщенията се утвърждават елементите на равносметка и призиви към единение. 

"Богатата новогодишна трапеза не може да прикрие проблемите! Продължавам да твърдя, че нашият напредък може да бъде истински само когато се почувства от всяка социална група!", каза навремето президентът Георги Първанов. 

А Росен Плевнелиев реши да запише новогодишното си слово вместо на Дондуков 2, в Софийския университет. Изказването му ще се запомни и със снимките за фон от Колорадо, докато говори за българската природа.

Наследникът му Румен Радев пък очевидно иска да остане в историята с критичния тон.

"Това бе година на корупционни скандали и ерозия на демократичните права и институции! Проблемите бяха отсрочвани, но не и решавани!", заяви Радев.

Друг е въпросът дали укорителният политически тон е уместен в такъв момент. Въпреки че малцина слушат внимателно президентските думи в последните секунди от годината, те остават в историята и дават възможност за важни послания, предаде Стоян Тричков.