fallback

Две години след края на военните действия: Алепо отвори историческите си обекти

Някогашният икономически център на Сирия започва да се връща към предишния си начин на живот

27.12.2018 | 18:05 Автор: Василена Василева

Две години след края на военните действия в Алепо, някогашният икономически център на Сирия, започва да се връща към предишния си начин на живот. Градът, който основно разчита на туристи, отвори историческите си обекти.

С бавни стъпки, градът белязан от войната, връща някогашния си облик. Цитаделата на Алепо в центъра на древния град вече е отворена за туристи след реставрация. 

Когато времето позволява, в историческата крепост се провеждат и културни събития. С връщането към живота на цитаделата магазините край нея отворили, върнали се и уличните търговци.

Когато тръгнеш по улиците около цитаделата и стигнеш до историческото сърце на Алепо, все още се виждат следите на унищожение, нанесени от войната. Опустошени сгради, стени, оградени с дупки от куршуми и купчини с отломки по улиците.

Местните жители се надяват, че мирът най-накрая ще се върне в Алепо и други части на страната.

Според сделката, постигната между Русия и Турция през септември, на границата на контролираната от опозицията зона на Идлиб е създадена демилитаризирана зона. 

Тъй като Алепо остава цел на бойците, малко вероятно е магистралата, която го свързва с Идлиб, да бъде отворена до края на месеца. 

fallback
Още от Репортажи
fallback