Блокадата на летище "Гетуик" в Лондон засегна полети от и до София

Хиляди пътници останаха блокирани заради "атаката" от дронове

20.12.2018 | 20:00 Редактор: Ивайло Николов
Блокадата на летище

Десетки хиляди пътници останаха блокирани над 12 часа, след като летище "Гетуик" остана затворено за полети, а причината за това бяха дронове, които бяха забелязани да прелитат над пистата. Засегнати са също полети от и до София.

Около 21:00 часа местно време снощи два дрона са забелязани да прелитат в района на летище "Гетуик".

Заради опасения от координирана атака срещу второто най-натоварено летище във Великобритания, властите решават да го затворят. Хиляди пътници остават блокирани точно преди коледните празници след като полетите бяха анулирани. Те прекараха нощта на летището. 

Малко след 03:00 часа тази сутрин работата на летището е възобновена, но само за 45 минути, когато отново дроновете се появяват.

Според властите прелитането на дроновете е преднамерен акт за нарушаване дейността на летището. Днес по обяд е забелязан още един дрон да преминава през въздушното пространство на "Гетуик".

Десетки полицаи са мобилизирани да претърсват района, а във въздуха прелита хеликоптер. Авиокомпаниите работят, за да осигурят на засегнатите пътници хотелско настаняване или транспорт за тези, чиито полети са били отклонени.

Според британското законодателство незаконно е да се летят самолети в рамките на 1 км от границата на летището. Престъплението се наказва с до пет години затвор.