Никола Груевски е получил политическо убежище в Унгария

Toва потвърди и самият той в профила си във Facebook

20.11.2018 | 22:56 Редактор: Василена Василева
Никола Груевски е получил политическо убежище в Унгария

Бившият македонски премиер Никола Груевски е получил политическо убежище в Унгария. Информацията е на унгарски проправителствен вестник. Тя беше потвърдена и от самия Груевски в профила му във Facebook. Груевски избяга в Унгария след като властите в Македония издадоха заповед за ареста му. Той трябваше да изтърпи присъда от две години затвор за злоупотреба с влияние.

Пъзелът започва да се разплита след като следите на Груевски са засечени при преминаването му от Албания в Черна Гора. Това се случва в неделя, 11 ноември, с унгарски дипломатически автомобил. 

Малко по-късно бившият премиер влиза в Сърбия от Черна гора. Оттам го поема друг унгарски дипломатически автомобил. 

От вътрешните министерства и на Албания, и на Черна гора твърдят, че Груевски е преминал законно, тъй като по това време все още нямало издадена международна заповед за арест. 

Сръбският президент Александър Вучич зае същата позиция. По думите му Никола Груевски е влязъл в страната с редовни документи.

Унгария обаче отрича да има пръст в бягството. Външният министър на страната Петер Сиярто заяви, че Груевски е пожелал да подаде молба за убежище в унгарско посолство, след като е пристигнал напълно законно в страната в съответствие с националните и международни закони. Както и че унгарското правителство не е имало никаква роля в неговото пристигане в страната.