Бесарабски българи от Украйна ще запълват липсата на шофьори у нас

Това ще се улесни чрез международна спогодба, която предстои двете страни да подпишат

19.11.2018 | 21:29 Редактор: Ивайло Николов
Бесарабски българи от Украйна ще запълват липсата на шофьори у нас

България ще подпише международна спогодба с Украйна, която ще улесни назначаването на бесарабски българи за шофьори в транспортните фирми у нас.

Антикризисната мярка обяви заместник-министърът на транспорта Ангел Попов във връзка със сериозния недостиг на служители в международните товарни превози. 

Независимо, че заплащането за шофьор във фирма за товарни превози може да надхвърли 4 хиляди лева, данните сочат, че има над 9 хиляди души недостиг на пазара на труда.

А липсата на кадри може да доведе до загуби за икономиката за над 2 милиарда лева. 

Заплащането в Европа е по-голямо, всеки иска да взема повече пари и затова има изтичане на шофьори. Извън България и в Европа. 

Затова от Съюза на международните превозвачи искат шофьори от страни извън Европейски съюз да работят у нас. 

Вкарване на бесарабски българи от Украйна и Молдова, които да получат българско гражданство по най-бързия начин. Втората стъпка е чрез издаване на работни визи за Турция, Сърбия, Македония, за да може с тези работни визи те да работят съответно във фирмите, където има недостиг на шофьори. 

От бранша разказват, че ако не се вземат спешни мерки фалитът за някои компании е неизбежен.

Професията шофьор не е така популярна, както преди, голяма част от транспортните училища пък са закрити. Допълнително усложнение са и тежките процедури по назначаване на шофьори от страни извън Европейския съюз. 

Очаква се спогодбата да бъде изготвена в най-кратки срокове.