Парламентарен рекорд: 11 депутати с поискан или снет имунитет

Днес Сотир Цацаров поиска имунитета на шестима народни представители

08.11.2018 | 18:56 Редактор: Ивайло Николов
Парламентарен рекорд: 11 депутати с поискан или снет имунитет

Рекорден брой депутати със свалени или поискани имунитети има в 44 - тото Народно събрание. След днес те вече са 11. Засега никой от атакуваните днес шестима народни представители от ГЕРБ, БСП и "Воля" не смята да напуска парламента. 

Веселин Марешки и съпартийците Кръстина Таскова и Пламен Христов заподозряха зад действията на прокуратурата атака срещу тях от политически среди и по конкретно двамата вицепремиери - Красимир Каракачов и Валери Симеонов. 

Подобни подозрения имат и в БСП. Социалистите няма да изключат Георги Михайлов и Елена Йончева от групата си и вярват в тяхната невинност. 

ГЕРБ неведнъж са изключвала депутати или партийци заради подозрения срещу тях. Засега Борис Кърчев обаче остава в групата. 

Така четирима от разследваните – Пламен Христов, Елена Йончева, Георги Михайлов и Борис Кърчев доброволно ще останат без защита. Марешки и Таскова още не са решили дали решението за техните имунитети да не остане на пленарна зала. 

Според закона пък, ако депутат не се откаже сам от имунитета си, искането на прокуратурата се гласува в пленарна зала от народните представители.