По непотвърдена информация: Открито е тялото на убития журналист Джамал Хашоги

Според източници на "Скай Нюз“ обезобразените останки са намерени в градината на резиденцията на саудитския консул в Истанбул

23.10.2018 | 17:51 Редактор: Велислав Филипов
По непотвърдена информация: Открито е тялото на убития журналист Джамал Хашоги

Открито е тялото на убития саудитски журналист Джамал Хашоги. Информацията е непотвърдена и идва от източници на британското издание "Скай Нюз“. 

Според тях обезобразените останки са намерени в градината на резиденцията на саудитския консул в Истанбул. Новината идва часове, след като турският президент Реджеп Ердоган обяви - покушението над журналиста е било планирано.

Ердоган беше обещал "голата истина“ за случая "Хашоги“. Вместо това пред парламента той сглоби хронология на събитията, която през последните седмици вече изтече в турските медии. 

Версията на Анкара: 15 саудитски агенти, пристигнали с 3 различни полета в часовете преди убийството. Премахнали хард дисковете от охранителните камери пред сградата на консулството и обикаляли близката гора. 

Турският президент поиска виновните за покушението над журналиста да бъдат съдени в Истанбул. И ще настоява за премахване на дипломатическия имунитет на замесените. Ердоган обаче не представи никакви доказателства. 

За аудиозаписите, за които говорят турските медии, в парламента не стана и дума. Нито за саудитския престолонаследник, за когото мнозина подозират, че е поръчал убийството. 

Според източници на "Ройтерс“ един от съветниците на принц Мохамед бин Салман се е включил по Skype в разпита на Хашоги. И след размяна на обиди поръчал на колегите си да му донесат главата на журналиста.