Завод "Арсенал" в Казанлък - едно много опасно работно място

Два са инцидентите с пострадали служители само за тази година

17.10.2018 | 12:49 Редактор: Ивайло Николов
Завод

Завод "Арсенал" в Казанлък не за пръв път влиза в черната хроника като опасно за работа място. Само за тази година, това е втори публичен инцидент, при който има пострадали служители. 

Над 100 проверки е извършила Главна инспекция по труда в завод "Арсенал" за последните 2 години. Установените нарушения са 460, като 395 от тях са свързани с нарушения на безопасните условия на труд. 

През 2016 година при три взрива, загиват трима служители. Последвалите проверки установяват неправилно съхранение на горивни материали, използване на искрообразуващи инструменти, непочистени работни места.

Две години по-късно, при неизяснени и досега обстоятелства, следва нов взрив в същата Барутна фабрика. На място загива Цеко Василев, а братовчед му Денко Денков разказва, че Василев стоял на работа там, защото бил доволен от парите, които получава, но не изключвал възможността да смени работата си. 

"Арсенал" е изцяло частно дружество със специфична дейност. Държавата има изключително малко механизми за контрол. 

Разследването през 2016 година посочи загиналите служители като виновни за взрива. Неспазили технологията на работа. Според експерти в почти 90 % от случаите, именно това е причината за инцидентите.