Изчезна президентът на Интерпол

Мън Хунвей е заминал за Китай в края на миналия месец и оттогава е в неизвестност

05.10.2018 | 23:12 Редактор: Василена Василева
Изчезна президентът на Интерпол

Изчезна президентът на Интерпол. Мън Хунвей е заминал за Китай в края на миналия месец. Жена му заяви, че оттогава няма контакт с него.

Властите във Франция започват разследване, след като стана ясно, че ръководителят на международната организация на криминалната полиция, позната като Интерпол, е изчезнал по време на пътуване към родната си страна Китай. 

Съпругата на Мън Хунвей е съобщила, че той е отлетял от Лион за Азия, след което тя е загубила всякакъв контакт с него. Причината за пътуването му все още не е известна. 

След като многократно отказа коментар, пресофисът на Интерпол заяви, че "предполагаемото изчезване на Мън Хунвей е въпрос от компетенцията на съответните власти във Франция и Китай" и допълни, че оперативният ръководител на организацията всъщност е генералният секретар, а не президента. 

Интерпол подчерта, че няма да дават повече коментари по случая. 

Мън Хунвей е първият китаец, станал ръководител на Интерпол. Той поема поста през 2016 година, като мандатът му изтича през 2020 година. 

След неговото назначение през 2016 година редица групи, борещи се за човешките права, сред които и "Амнести интернешънъл" изразиха недоволство от решението заради опасения, че по този начин Китай ще може да преследва китайски жители, избягали от държавата в чужбина. 

Като дългогодишен член на Китайската комунистическа партия Мън Хунвей е бил заместник-вътрешен министър на страната. 

По време на кариерата си той е натрупал над 40 години опит в борбата срещу престъпността. 

Западни медии подчертават, че изчезването на високопрофилни китайски жители е притеснително и добавят, че от встъпването в длъжност на президента Ши Дзинпин започва така наречената "чистка" на над 1 милион държавни служители, повечето от които обвинени в корупция. 

Критици обаче смятат, че държавният глава използва случая, за да свали потенциалните си политически врагове. 

Към момента новината за изчезването не е съобщена в китайските медии. Издирването на Мън Хунвей продължава.