Човешки грешки са причината за над 96 % от катастрофите у нас

Транспортното и вътрешното министерство обявиха, че подготвят мерки

02.10.2018 | 18:37 Редактор: Ралица Братанова
Човешки грешки са причината за над 96 % от катастрофите у нас

Според статистиката на МВР човешки грешки са причината за над 96 % от катастрофите у нас, а анализът на експертите показвал, че по-голямата част от инцидентите са преодолими. 

"Само от началото на годината досега у нас са загинали 24 деца. Това е един цял училищен клас. Ако тези аргументи се използват като политическо оръжие, ако само прехвърляме отговорността, няма да постигнем успех", коментира министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

На фона на черната статистика, както и че страната ни е на едно от челните места в Европейския съюз по катастрофи, от транспортното и от вътрешното министерство обявиха, че подготвят мерки.

Изпитите по кормуване вече ще се провеждат само в държавни специализирани автомобили. Те ще са оборудвани с техника, която да следи поведението на кандидат-шофьорите и изпитващите. 

Промени ще има и в листовките - теоретичните въпроси ще бъдат намалени за сметка на видео казуси, които да тестват реакциите на кандидатите. Планира се и въвеждане на регистрационен режим на автосервизите, които ще трябва да дават минимум шест месеца гаранция за извършените от тях ремонти. 

Стикерите за годишен технически преглед пък ще съдържат електронен чип и ще са с различен цвят в зависимост от нивото на замърсяване на автомобила.

Очаква се всички идеи да бъдат подложени на обществено обсъждане, преди да бъдат внесени Народното събрание.