Американският министър на отбраната е на официално посещение в Македония

Според Джеймс Матис предстоящият референдум е най-важният в историята на югозападната ни съседка

17.09.2018 | 21:21 Редактор: Василена Василева
Американският министър на отбраната е на официално посещение в Македония

Предстоящият референдум на 30 септември е най-важният в историята на Македония. Това заяви американският министър на отбраната Джеймс Матис, който е на официално посещение в страната. Той предупреди и за възможна руска намеса в допитването, тъй като Москва не желаела страната да влезе в НАТО. Опасения, за които премиерът Зоран Заев обаче заяви, че няма доказателства.

Това е първото посещение на американски министър на отбраната в Македония за последните 14 години. В Скопие Джеймс Матис демонстрира твърда подкрепа за подписаното през юни в Преспа споразумение с Гърция за новото име на Македония, както и за ключовия референдума по темата в края на месеца.

Премиерът Зоран Заев благодари на Джеймс Матис за посещението и заяви, че то е доказателство за дългогодишното стратегическо партньорство между двете страни. 

Матис се срещна и с президента Георге Иванов. Двамата разговаряха за политическите събития в Македония, евроатлантическите перспективи и двустранното сътрудничество в областта на отбраната. 

И президентът Иванов подчерта, че членството в НАТО и ЕС са стратегически цели на Македония.