Пътят към "Чудните мостове" вече е отворен

Кметски спор - има или няма бедственото положение в общината?

02.08.2018 | 20:06 Редактор: Лазарина Колчагова
Пътят към

Свлачище затвори пътя Смолен-Асеновград, в района на Наречен. Около 600 тона земна маса се е свлякла на 3-4 км. след Бачково, посока Смолян. 

Междувременно скандал скандал избухна между кметовете на Чепеларе и Забърдо заради обявеното бедствено положение в общината. 

Според кметицата на Чепеларе бедствие има, а според кмета на Забърдо - няма. За да се реши спорът, областният кризисен щаб заседава извънредно в Смолян. 

Въпреки активизираното свлачище по пътя за Чудните мостове и село Забърдо, от селото твърдят, че бедствено положение няма, а пътят е проходим. 

Според кмета на селото Валентин Черпоков, бедственото положение било обявено за да се откраднат пари от бюджета. Според кмета на община Чепеларе Славка Чакърова ситуацията в общината е много обезпокоителна заради обилните валежи. 

Славка Чакърова отказа да коментира думите на кмета на Забърдо Валентин Черпоков. Малко по-късно свлачището беше разчистено и пътят към "Чудните мостове" отворен. 

Факт е, обаче, че обстановката остава усложнена, заради вода, свлякла скална маса на шосето. Родители на деца, които са в местността на спортен лагер са се обаждали в хижа "Чудни мостове" за да се уверят за здравето на лагеруващите.

От хижата обясниха, че не са били откъснати от света, както и, че през цялата зима са имали случаи на лавини и други усложнени условия.

Хората в Забърдо са на мнение, че свлачището не е толкова опасно.

Все пак, общинското ръководство в Чепеларе, препоръча е ако не се налага, да не се преминава оттам.