МЗХГ субсидира животни-призраци – добитъкът не се отписвал от регистрите…

300 000 са фиктивните овце и кози у нас, сочат данни на животновъдите

25.07.2018 | 19:59 Редактор: Иван Берберов
МЗХГ субсидира животни-призраци – добитъкът не се отписвал от регистрите…

Най-малко 300 хиляди фиктивни овце и кози се водят в регистрите на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ). Това заявиха от Националната браншова асоциация. 

Според животновъдите, ако не за всички, то поне за някои от тях стопаните им получават държавни и европейски субсидии. За една овца или коза подпомагането може да достигне и до 200 лева за година.

От няколко години екарисажите в страна не работят и заради това умрели животни от болест или от старост не се унищожават по надлежния ред. 

Съответно, стопаните им не ги отписват от регистрите и те продължават да съществуват за статистиката на земеделското министерство. 

Ако тези животни се отглеждат за месо, то стопаните им трябва да представят пред властите доказателства, че са закупили по една ушна марка за всяко от тях. Една такава марка струва два лева и 50 стотинки. Така за стадо от 100 животни, фермерът плаща 250 лева и не е необходимо да доказва друго.

Помощите, които се получават за овце и кози са два вида. Общата субсидия, която може да получи един животновъд за глава добитък е около 110 лева. Към тази сума обаче трябва да се прибавят и парите за пасища. За местни породи подпомагането може да достигне 200 лева за животно за една година. Една от причините да има виртуални животни е начинът на отчитането им.

Начинът на доказване на стадата е и в основата на спора между животновъдите. Националната овцевъдна и козевъдна асоциация иска всички фермери да получават субсидии по едни и същи правила.

Предлагат без значение за какво се отглеждат животните, субсидиите да се дават при доказване, че 20 процента от стадото е подновено, предаде Миглена Георгиева.