Положителен сигнал за придвижването на България към чакалнята на еврозоната

Официалното искане за присъединяване трябва да направи министър Владислав Горанов по време на заседанието на финансовите министри от Общността

13.07.2018 | 19:55 Редактор: Василена Василева
Положителен сигнал за придвижването на България към чакалнята на еврозоната

България ще направи официално искане за присъединяване към Европейския банков съюз. Към момента обаче не е ясно кога ще бъде направена първата крачка за въвеждане на еврото като официална валутна единица у нас. Очакваше се искането да бъде направено днес пред министрите на финансите от ЕС. Вчера държавите-членки на еврогрупата дадоха положителен знак за придвижването на България към чакалнята на еврозоната.

В следващите месеци България ще бъде наблюдавана много сериозно по темите за борбата с корупцията и организираната престъпност, каза еврокомисарят по финансовата стабилност Валдис Домбровскис след като еврогрупата обсъди перспективите пред страната ни за присъединяване към еврозоната и банковия съюз. 

В интервю за предаването "Брюксел" 1, което телевизия Bulgaria ON AIR ще излъчи в събота от 17.00 часа, вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че докато трае мониторингът за борбата с корупцията, организираната престъпност и съдебната реформа, София няма да бъде допусната до "чакалнята за Еврозоната". 

И докато икономистите у нас коментираха, колко важно за страната ни е да тръгнем по пътя в подлеза на Софийския университет граждани събираха подписи за референдум по темата. 

Не малко от българите, дали подписа си за референдума, са на мнение, че след въвеждането на еврото, цените ще тръгнат нагоре.