Мини подводница на Илон Мъск ще спасява децата, заседнали в пещера в Тайланд

Иноваторът показа изобретението по време на тестовете в басейн на местна гимназия в Лос Анджелис

09.07.2018 | 18:37 Редактор: Велислав Филипов
Мини подводница на Илон Мъск ще спасява децата, заседнали в пещера в Тайланд

Компанията на американския милиардер Илон Мъск се включи в спасителната акция на блокираните деца в пещера в Тайланд. Специалистите ще изпробват мини подводница за спасяването на децата.

Надпревара с времето – така всички описват акцията по спасяването на детския футболен отбор, заклещен в пещера в Тайланд. В надпревара с времето се впусна и иноваторът Илон Мъск, който броени часове след началото на операцията, изпрати 4-ма от своите инженери в пещерата, за да се прецени дали може да съдейства. 

Идеята е подводницата да е достатъчно лека, за да бъде пренесена от 2-ма водолази и достатъчно малка, за да премине през тесните пролуки на пещерата. За първи път Мъск показа подводницата по време на тестовете в басейн на местна гимназия в Лос Анджелис. 

Първата идея за спасяването на младите футболисти бе да се прокопае шахта до тях и те да бъдат изкарани с капусула, както 33-мата чилийски миньори през 2010 година, които се оказаха заклещени за 69 дни на 625 метра под земята. Тази идея така и не беше одобрена.