Месеци преди развода между Великобритания и ЕС: Скандал в редиците на привържениците на Brexit

До този момент връзка между избирането на Тръмп за президент на САЩ и референдума за излизането на Великобритания от ЕС не беше обсъждана официално

02.07.2018 | 23:15 Редактор: Василена Василева
Месеци преди развода между Великобритания и ЕС: Скандал в редиците на привържениците на Brexit

Месеци преди окончателния развод между Великобритания и Европейския съюз - скандал в редиците на привържениците на Brexit. В неговия епицентър се оказаха Найджъл Фараж и Арън Банкс. Според медиите на Острова, двамата са разследвани за възможни връзки с Русия.

Каква е връзката между Русия, президентските избори в Съединените щати и кампанията за излизането на Великобритания от Европейския съюз? Според британските медии връзка има и тя минава през бизнесмена Арън Банкс и политика Найджъл Фараж. 

Банкс, който дари милиони на кампанията в подкрепа на Brexit, е бил в активна кореспонденция с руския посланик на Острова Александър Яковенко, твърди британският "Independent". 

Заедно с евродепутата Найджъл Фараж, който агитираше усилено за Brexit, са поддържали близки отношения с Доналд Тръмп, по време на предизборната му кампания в Съединените щати.

От своя страна влиятелният вестник "Таймс" пише, че към Банкс са отправени три предложения за сделки с Русия. Целта е била да се натрупат средства за спонсорирането на кампанията за Brexit. 

В схемата е замесена мина за добив на диаманти в Африка, собственост на руската държавна компания "Алроса". 

Арън Банкс категорично отрича обвиненията и ги определя като "лов на вещици". Той твърди, че неговите отношения с Русия са чисто дипломатически.

Според Найджъл Фараж атаката е "истерична" и не е подкрепена с доказателства. 

Това не е първият път, в който обвинения за директна руска намеса в ключови политически събития разтърсват световния ред. 

До този момент обаче връзка между избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ и референдума за излизането на Великобритания от Европейския съюз не беше обсъждана официално.