След срещата в Сингапур: Какво е постигнато и договорено?

Доналд Тръмп и Ким Чен Ун ще си разменят държавни посещения

13.06.2018 | 14:29 Редактор: Велислав Филипов
След срещата в Сингапур: Какво е постигнато и договорено?

Доналд Тръмп и Ким Чен Ун ще си разменят държавни посещения. Двамата лидери са приели респективните си покани за бъдещи визити във Вашингтон и Пхенян. Кога ще се осъществят те - все още не е ясно. 

Има ли победител след срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен Ун? Американският президент заяви, че тя е преминала по-добре от очакваното. 

Севернокорейските медии я определят като "огромен успех“ и подчертават направените от Вашингтон отстъпки, сред които спирането на военните учения с Южна Корея. Ход, който шокира съюзниците на Щатите в региона и особено Япония.

Очаква се на решението на Тръмп да се противопоставят част от републиканците, както и фигури от военното командване. Анализаторите са единодушни - Ким Чен Ун единствено печели. 

Поетият от двамата лидери ангажимент за ядрено разоръжаване ще изисква присъствието в Северна Корея на международни инспектори. Нещо, което Пхенян не е позволявал никога досега и не е ясно ще позволи ли в бъдеще. 

Друга отправяна към Доналд Тръмп критика е и че не е повдигнал въпроса за политическите затворници. Досега темата за човешките права никога не е включвана в поставяните на масата условия. Администрацията на Тръмп също я подмина. 

Реално от това как американският президент успее да представи дипломацията си пред собствените си привърженици, може да зависят междинните избори за Конгрес през ноември.

Медиите в Северна Корея определиха разговорите между двамата лидери като "огромен успех". Европейският съюз приветства постигнатото двустранно споразумение. 

Япония изрази безпокойство от липсата на подробности - Токио се притеснява, че дори Пхенян да се откаже от ядрените оръжия, това не означава отказ от балистичните ракети, в чийто обсег попада островната държава.