Столичният пазар на книгата – в разкопки! Наесен сергиите се връщат

За жителите в района ремонтът на площад "Славейков" дори е закъснял

20.04.2018 | 21:48 Редактор: Иван Берберов
Столичният пазар на книгата – в разкопки! Наесен сергиите се връщат

Започна преместването на сергиите на площад "Славейков". Емблематичното място, станало символ на книгата в столицата, ще бъде изцяло ремонтирано.

Сергиите ще бъдат върнати през есента, но ще изглеждат по-нов, модерен начин, предадоха Даниела Пехливанова и Ангел Пешков.

Едва ли някой днес си спомня старото име на площад "Славейков". За сметка на това, книгите отдавна са станали символ на този площад, кръстен по-късно на братята Славейкови. 

Да имаш сергия тук се оказва занаят до живот. Стойчо Белчов например започнал на шега...15 години по-късно, вече е специалист в продажбите.

Как се издирват книги не издава. Заявява, че всеки уважаващ себе си книжар трябва да пази методите си за работа в тайна. След дни всички търговци и техни колеги ще отворят сергии във временен пазар в друга част на София. 

Ремонтът е закъснял с години, категорични са хората от квартала. Макар и на по-модерни маси, сергиите тук отново ще са открити. Но ще изглеждат по европейски, обещават от общината. 

Освен тях ще бъде поставена нова настилка в района, метални пейки, чешмичка, фонтанът ще остане. Колкото до пазара за книги – той ще бъде отворен само през уикендите.