Джейсън Бекър записва албум в България

Американският китарист композира музика с очите си! Но как?

22.04.2018 | 15:22 Редактор: Василена Василева
Джейсън Бекър записва албум в България

Да композираш музика с очите си. Възможно е. Прави го американският китарист Джейсън Бекър, който от близо 30 години страда от Амиотрофична латерална склероза. Български музиканти също участват в дългоочаквания проект на виртуоза. 

Джейсън Бекър издава нов албум. Част от музиката в него се записва в България под диригентската палка на японския композитор Шота Накама.

"Свързах се с него, написах му "Казвам се Шота, мога да оркестрирам, моля те нека участвам!" Не мислех, че ще ми отговори, но го направи! Каза ми "Ок, да го направим!" Взех полета за Сан Франциско, срещнахме се и решихме да работим заедно", разказва японският композитор Шота Накама.  

Джейсън Бекър е смятан за един от най-големите китаристи, изпреварил времето си. Едва на 16-годишна възраст смайва света на музиката със своята виртуозност и талант. На 18 издава първия си албум, който музикалните списания поставят над имена като Ингви Малмстийн, Тони Макалпайн и Вини Мур.

"Попаднах на негов албум съвсем случайно. Казах си, че този младеж изглежда яко! И реших да го чуя. И тогава осъзнах че това момче е на 18-19 години и свири изумително… И така преди 20 години му станах фен, а днес работим заедно, което е невероятно!", спомня си Накама.  

Днес Джейсън Бекър не може да свири заради болеста, парализирала го от главата надолу. Приковава го към леглото едва на 20, когато кариерата на му се изстрелва нагоре. На 27 години той губи и говора си. Баща му разработва азбука, с която Джейсън може да общува и да композира музика.

"Той направи онлайн кампания по записването на този албум. И когато я видях си казах, че трябва да му помогна. Не само за да събере пари за записването на този албум, но и да направя така че този албум да бъде издаден", обяснява Шота.

След дълги репетиции Шота Накама пристига в България, за да запише оркестрациите за албума на Джейсън Бекър.

И въпреки че всичко е предварително уточнено, нови идеи се раждат по време на записа. Часовата разлика със Съединените щати не пречи на Джейсън да следи целия процес онлайн.

Какво е посланието на този албум?

"Мисля, че е продължението на неговото музикално пътешествие. Албумът доказва, че той още е тук и има куража да прави музика. И ни казва "Щом аз мога да го направя, значи и вие можете!", сподели още японският композитор.

В албумът на Джейсън Бекър ще свирят виртуозни китаристи като Стив Вай, Пол Гилбърт, Стив Морз. Очаква се той да бъде завършен и издаден до края на годината. 

Вижте повече в репортажа на Иван Иванов!


3
0 rate up comment rate down comment 0
Ivan Ivanov
преди 6 години
До: Nora NikolovaПривет,Благодаря Ви за бележката. Още в началото на статията пише, че Джейсън Бекър страда от Амиотрофична латерална склероза. Убеден съм, че в останалите медии тази история не е претупана. Усмихнат ден!Иван Иванов Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
Nora Nikolova
преди 6 години
И болестта е същата като на Стивън Хоукинг (ALS) амниотопична артериална склероза. Претупани статия и репортаж.... Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Nora Nikolova
преди 6 години
Името Му е Джейсън Бекер! Направете си труда поне името да му научите. Сигнализирай за неуместен коментар