Желяз Андреев искал помощ от България още преди година - никой не реагирал

Пред Bulgaria ON AIR мъжът изрази надеждата си този път държавата вече да му помогне

12.04.2018 | 12:55 Редактор: Жанета Нейкова
Желяз Андреев искал помощ от България още преди година - никой не реагирал

Желяз Андреев - обвинен от американските власти в незаконна търговия със Сирия, е искал помощ от българските институции още преди година, но никой не е реагирал.

Пред Bulgaria ON AIR 29-годишния мъж, освободен вчера от ареста срещу мярка подписка, беше категоричен - ще се бори за свободата си и се надява държавата вече да му помогне.

След повече от 100 часа в ареста Андреев вече се радва на свободата си, но за кратко. Съдът го осводи с мярка "подписка“, но ако няма бърза реакция от иституциите след месец той може да се озове в американски затвор с непосилна гаранция.

Затова той разчита на силна адвокатска защита и подкрепата на обществото. 

Междувременно стана ясно, че Съединените щати искат екстрадицията на още четирима българи, освен Желяз Андреев, обвинен от американските власти в незаконна търговия със Сирия. Става въпрос за две жени и двама мъже. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров и уточни, че причините и фактите, с които настояват за принудителното им отвеждане са същите. Българската прокуратура е отказала. 

И обмудсманът Мая Манолова се ангажира със случая. След среща с Желяз Андреев и неговия адвокат тя обеща, че ще иска среща с американския посланик у нас заради казуса.

Още по темата вижте във видеото.