Aнтикорупционната комисия тръгна по петите на Божидар Димитров

Като директор на НИМ сключвал договори с фирмата на дъщеря си

23.03.2018 | 21:48 Редактор: Василена Василева
Aнтикорупционната комисия тръгна по петите на Божидар Димитров

Комисията за борба с корупцията по петите на проф. Божидар Димитров. Тя установи, че като директор на Националния исторически музей Димитров е сключил договор за изготвяне на каталози с фирмата на дъщеря си. 

В края на миналата година тогавашната Комисия за предотвратяване конфликт на интереси започва проверка срещу бившия директор на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров. 

Оказало се, че той е поръчал фирмата на дъщеря му и двамата му племенника да изработи 1000 каталога на частна колекция. 

"Проблемът е чисто законодателно, че той няма право да сключва договор със свързани с него лица. Но тук установихме и по-голям проблем и той е именно, че освен, че е сключил договор за изработката на тези каталози, те не са и доставени в цялост", твърди Пламен Георгиев, председател на Комисията за борба с корупцията. 

Сумата е била 19 800 лева, или 200 лв. по-малко от нужното за обявяване на обществена поръчка. Според документа половината пари трябвало да се платят авансово. 

60 дни по-късно е изплатен и остатъкът. 

Всичко е платено, всичко е изработено, категоричен е проф. Димитров. 

За втория договор, за който е проверяван, отново е категоричен, че фирмата на дъщеря му е изработила каталог за Голяма базилика на Плиска. 

Този контракт е на стойност 15 хил. лв. Но по него Комисията за борба с корупцията не открива нарушение, защото всичко е доставено.

На проф. Божидар Димитров ще бъдат наложени 4 глоби. Две за сключване на договори със свързани с него лица и две, че не е подал декларации, каза още Пламен Георгиев.

Казусът е даден и на прокуратурата. А бившият директор на НИМ е категоричен, че това е първият удар по него, след като е решил да влиза в политиката.