Протест срещу огнестрелните оръжия се проведе във Флорида

В демонстрацията се включиха оцелели от стрелбата в гимназия преди дни

18.02.2018 | 14:08 Редактор: Ивайло Николов
Протест срещу огнестрелните оръжия се проведе във Флорида

Ученици от американското училище "Марджъри Стоунман Дъглас" организираха протест срещу огнестрелните оръжия, след като по-рано тази седмица, бивш ученик откри стрелба в учебното заведение и уби 17 души. 

На демонстрацията присъстваха и изнесоха речи част от оцелелите след кръвопролитието. Те поискаха затягане на законите. Учениците обвиниха държавния глава Доналд Тръмп, че отказва да предприеме действия за решение на проблема, въпреки кървавите последици от либералните закони. 

Президентът от своя страна обвини ФБР, че губи прекалено много време върху случая с руска намеса в президентските избори и не се концентрира върху наложителните проблеми и подадените към тях сигнали. 

Втората поправка в Конституцията на Съединените щати, приета през 1791 година, разрешава на всеки гражданин да притежава и носи огнестрелно оръжие–идея, която много американци не подлагат под въпрос. 

През последните години, активисти се обявиха за преразглеждането на текста, но дебатът все още не е довел до реални промени в законодателството. От 2015т год. насам, близо 15 хиляди души на година загиват от огнестрелни рани в Съединените щати. А от началото на тази година, до днес, жертвите на огнестрелни оръжия са близо 2000.